Як знати яку реальну відстань зможе проїхати електромобіль?!


Як правило, більшість виробників електромобілів дають стале значення і вказують чіткий запас ходу, який можуть подолати їхні електромобілі. Проте чи відомо за яких умов конкретний електромобіль здатен подолати декларований відрізок шляху?!


На практиці різні виробники по різному оцінюють запас ходу електромобілів, нерідко ці показники є завищеними та не відповідають реаліям повсякденного використання, проте також трапляються випадки коли виробник занижує прогнозований запас ходу.


То що ж таке запас ходу, що на нього впливає, та чому у різних користувачів на однакових електромобілях відрізняється максимальна дальність поїздки на одному заряді. Розбираймось разом.


Почнемо з того, що запас ходу електромобіля це відносна величина, на яку впливає велика кількість чинників, і за різних обставин дальність поїздки може скорочуватись ледь не у двічі. Традиційні паливні автомобілі, також страждають від певної «невизначеності» та неможливості чітко спрогнозувати запас ходу на одній заправці, проте на електромобілі впливає більше число зовнішніх факторів.


Від чого залежить запас ходу електромобіля? Розглянемо найбільш значущі фактори.


  • Місткість високовольтної батареї 

Тобто її спроможність акумулювати визначений обсяг заряду. Якщо простішими словами, то чим більша батарея, тим більше шансів у водія проїхати більшу відстань. Проте не для кожного ;) 


  • Особливості кузова

Різні формфактори кузова електромобілів мають різні показники енергоефективності, це залежить від аеродинаміки та безпосередньо ваги, власне вага електромобіля також впливає на дальність поїздки, чим більше завантажено електромобіль, тим більше зусиль йому потрібно докладати для руху і тим меншу відстань він зможе проїхати.

Електромобіль Ora IQ

Електромобіль BYD E2

Електромобіль Volkswagen e-Lavida

  • Погодні умови

Саме так, на запас ходу, головним чином впливають зовнішні погодні умови. Найбільш комфортна температура для експлуатації електромобіля, тоді коли він здатен віддати пікову продуктивність - суха погода, з температурою повітря +18 - 20°C. Головним чином температура впливає безпосередньо на високовольтну батарею.

Висока температура впливає на запас ходу не менш негативно, а ніж занизька. Якщо температура зависока, то більшість електромобілів обмежують силу струму на заряджання та розряджання електромобіля, для користувача це означає повільніше заряджання електрокара на швидкісній зарядній станції, та меншу максимальну потужність електродвигуна під час руху. Інші ж електромобілі, які мають контроль клімату батареї позбавлені таких речей як обмеження струму, проте вони використовують для підтримки температури батареї - заряд високовольтної батареї, що так само негативно впливає на запас ходу електромобіля.


  • Манера керування

З усіх перелічених вище факторів, манера водіння напевно є найбільш не стабільною величиною. Якщо користувач полюбляє часті різкі прискорення, то одного заряду батареї йому вистачить на меншу відстань, якщо ж водій більш обережний і полюбляє плавну їзду, то він зможе проїхати, можливо і більшу відстань, а ніж декларована виробником.


  • Використання кліматконтролю електромобіля

Як відомо, паливні автомобілі для обігріву салону використовують надлишкове тепло двигуна внутрішнього згорання. У електромобіля двигун не нагрівається та не здатен віддавати тепло, отже для обігріву в холодну пору, електромобіль використовує електричні обігрівачі, які живляться від високовольтної батареї. Це означає що запас ходу, в такому випадку неодмінно скоротиться. При чому чим менша батарея електромобіля, тим більшу частку, у відсотковому співвідношенні, запасу ходу забере обігрів салону.

Клімат контроль електромобіля Volkswagen e-Bora



Підсумовуючи, можемо сказати, що неймовірно багато факторів насправді впливає на запас ходу електромобіля, це і стан високовольтної батареї, дорожнього покриття, якість гуми, рельєф місцевості, і багато іншого. Проте ці чинники не є суттєвими та такими ж які впливають на дальність ходу будь-якого автомобіля, не лише електричного ;)