Через серію терористичних ударів росії по об'єктах критичної інфраструктури України, а саме енергетичних об'єктах, станом на сьогодні повністю зруйновано чи сильно пошкоджено і виведено з лану вже понад 40% від всієї енергетичної інфраструктури України. Внаслідок цього виник брак електроенергії в країні, тож Укренерго змушено вводити планові та позапланові відключення споживачів, аби вціліла інфраструктура не зазнавала вторинних пошкоджень через перевантаження.

Наступна інформація буде корисна тим хто нещодавно став власником електрокара, або тільки планує ним стати.

Як зарядити електромобіль в умовах відключень електроенергії або як його ще люблять називати любителі постапокаліптичних фільмів - блекауту.

1. Не допускайте сильного розряду високовольтної батареї, за першої нагоди підзаряджайте її, навіть якщо рівень заряду 90% все одно заряджайте, якщо є така нагода.


2. Використовуйте заряд ощадно, знизьте середню швидкість, перейдіть у режим посиленої економії (напр. ECO+) та підвищеного рівня рекуперації (B, B+).


3. Якщо для зарядки, ви переважно використовуєте побутову розетку:

а. в умовах частих відключень однією з найбільш поширених проблем є перепади напруги, для того, щоб убезпечити зарядний пристрій свого електромобіля обов'язково встановіть реле напруги на вашу електромережу, а ще краще - стабілізатор напруги.

б. ставте авто на зарядку, у будь-яку пору доби, т.з. години пікового навантаження не мають значення в умовах планових відключень, навіть якщо в момент коли ви увімкнете зарядний пристрій в авто, не буде електроенергії це не страшно, коли живлення поновиться ваш електромобіль почне автоматично заряджатись;

в. відімкніть усі таймери, якщо вони встановлені, наразі коли час вам заряджатись визначає Укренерго.


4. Якщо ви користуєтесь публічними зарядними станціями для поновлення запасу ходу:

а. електроживлення в цілому районі ніколи не вимикають, тож детально вивчіть карту найближчих зарядних станцій, і якщо ваша "звична" зарядна станція перебуває офлайн то в сусідньому районі ви точно зможете знайти справну зарядну станцію;

б. ставтесь з повагою до інших власників електрокарів, одразу після завершення заряджання, звільняйте зарядну станцію, щоб інші могли підзарядитись.


Окремо хочемо нагадати, що електрокари також можуть бути використані як величезні паврбанки, здатні живити цілий будинок тривалий час. Детальніше про це тут.

Використовуючи ці прості поради, ви зможете вільно пересуватись своїм електромобілем! Слава Україні! Смерть русні!