Якщо ви тільки плануєте стати власником електромобіля, хвилюєтесь про те як доглядати за ним, експлуатувати, заряджати тощо. Або ви щойно стали власником сучасного екологічного персонального трансопрту, цей матеріал допоможе вам швидше та комфортніше адаптуватись до нових умов експлуатації автомобіля.

Перед користуванням електромобілем обов'язково ознайомтеся з посібником користувача.

Коли ви вперше стаєте власником електромобіля, важливо зрозуміти його функції і можливості. Інструкція користувача надасть вам важливу інформацію щодо правильної експлуатації та догляду за вашим електромобілем.

Розумно використовуйте свої кошти. Не спішіть купувати надмірну кількість адаптерів, кабелів або зарядних пристроїв. Спочатку скористайтеся стандартним обладнанням.

Вам може здатися, що вам потрібно багато аксесуарів для електромобіля, але краще почати з базового обладнання. Протягом використання електромобіля ви зрозумієте, які саме аксесуари вам дійсно потрібні, і ви зможете придбати їх згідно з вашими потребами.

Зарядка: Вибір конекторів для зарядки.

Для зарядки електромобіля важливо знати типи конекторів:

зарадні конектори GB/T (зліва DC, справа АС)

зарядні роз'єми (розетки) GB/T (зліва DC, справа АС)

- GB/T AC (менший конектор, повільна зарядка): Цей конектор призначений для зарядки змінним струмом до 32А (7 кВт). Ви можете використовувати його для зарядки вдома зі звичайної розетки та на громадських зарядних станціях. У більшості електромобілів конектор цього типу може блокуватись центральним замком, для його розблокування потрібно натиснути на кнопку "розблокувати" на ключі електромобіля двічі.

- GB/R DC (більший конектор, швидка зарядка): Цей конектор призначений для зарядки постійним струмом, і потужність зарядки залежить від моделі вашого електромобіля. Докладну інформацію можна знайти в інструкції користувача.

Зарядка вдома

Переконайтеся, що ваша домашня мережа має заземлення. Без заземлення більшість стандартних зарядних пристроїв не буде працювати. Є кілька способів розв'язання цього питання, таких як покращення розетки, додавання заземлення або придбання альтернативного зарядного пристрою, який не вимагає заземлення.

Якщо ваша домашня мережа може надавати 32А (7 кВт) потужності для зарядки електромобіля, розгляньте можливість встановлення домашньої зарядної станції або портативного зарядного пристрою для швидшої зарядки.

Зарядка на громадських станціях

На публічних зарядних станціях зі змінним струмом GB/T AC може знадобитися адаптер, оскільки в Україні їх розповсюдженість обмежена. Переконайтеся, що ви маєте необхідний адаптер або зв'яжіться з дилером, щоб отримати його разом з електромобілем.

Для заряджання па публічних зарядних станціях вам також знадобиться оригінальний додаток оператора білінгу та оплата за заряджання. На ринку України існує велика кількість мереж зарядних станцій, нижче ви знайдете посилання на найбільших із них:

EcoFactor завантажити додаток: Android | iPhone 



ТОКА завантажити додаток: Android | iPhone 



Chargex завантажити додаток: Android | iPhone



GO TO-U завантажити додаток: Android | iPhone



На публічних зарядних станціях постійного струму GB/T DC адаптери зазвичай не потрібні, оскільки такі станції досить поширені та доступні для користувачів без перешкод. Перед поїздкою, познайомтесь і з відкритою картою зарядних станцій GB/T складеною ентузіастом на волонтерських засадах.

Експлуатація електромобіля в зимовий період, поведінка електромобіля під час низьких температур.